Stir fry z kurczaka z zielonymi warzywami

    Stir fry z kurczaka z zielonymi warzywami

    4polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym zdrowym daniu typu stir-fry świeże warzywa towarzyszą delikatnym warzywom w gęstym chińskim sosie, tworząc danie, które przyrządza się błyskawicznie. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki sosu hoisin
    • 2 łyżki sherry lub białego octu winnego
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 300 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie paseczki
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
    • 1 por, pokrojony w cienkie krążki
    • 100 g zielonej fasolki szparagowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wymieszać sos hoisin z sherry lub octem, sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym. Ułożyć mięso w jednej warstwie na tacce aluminiowej i posmarować ⅔ sosu. Piec przez 3–4 minuty, przewrócić raz na drugą stronę (mięso nie powinno być surowe w środku – sprawdzić, przekrawając jeden kawałek na pół).
    2. W międzyczasie rozgrzać olej w woku lub na dużej teflonowej patelni o grubym dnie. Wrzucić brokuły i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając. Dodać pora i smażyć przez minutę, a następnie dodać fasolkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty, nadal mieszając.
    3. Wymieszać pozostały sos z 4 łyżkami wody i wlać do woka. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie składniki gorące.

    Jak kupować

    Hoisin to słodki, gęsty sos chiński wytwarzany z sfermentowanych nasion soi i doprawiony czosnkiem, przyprawami oraz chili. Można go kupić w większości supermarketów.

    Chlebki pitta z sałatką z piersi kurczaka

    Upiec mięso jak w punkcie 1., posmarować resztą sosu po przewróceniu na drugą stronę. Odstawić na kilka minut, żeby nieco ostygło. Włożyć 4 duże razowe chlebki pitta do opiekacza i piec po minucie z każdej strony. Przekroić każdy chlebek na połówki, a następnie ostrożnie otworzyć, by powstała kieszonka. Posiekać lub porwać na małe kawałki ½ sałaty rzymskiej lub jej kruche listki ze środka. Pokroić 2 podłużne pomidory w cienkie plasterki. Napełnić kieszonki z chlebka pitta do połowy sałatą i pomidorami, a następnie nałożyć do nich po łyżce jogurtu naturalnego. Włożyć paseczki kurczaka i podawać.

    …zrób to szybciej

    Zamiast przygotowywać osobno poszczególne warzywa, można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię. Są one zazwyczaj pokrojone w taki sposób, że wszystkie są gotowe po tym samym czasie i można je wrzucić do woka jednocześnie. Należy je wcześniej wypłukać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis