Lawendowa lemoniada

    (18)
    1 godz. 15 min

    Fantastycznie orzeźwia w lecie i wiosną. Idealna lemoniada dla tych, którym smak samej cytryny już się znudził i szukają czegoś ciekawego.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 475 ml wrzątku
    • 70 g kwiatów lawendy
    • 475 ml zimnej wody
    • 250 ml soku z cytryny
    • 200 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Do dzbanka włożyć lawendę i zalać wrzątkiem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut, aby się zaparzyła.
    2. Przecedzić przez sito i wyrzucić lawendę. Wodę wlać z powrotem do dzbanka. Dodać zimną wodę, sok z cytryny i cukier i wymieszać.
    3. Schłodzić w lodówce.

    Świeża lawenda

    Jeśli nie masz świeżej lawendy, możesz użyć suszonej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (18)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis