Cytrynowo-lawendowe kanapeczki na słodko

    (1)
    1 godz. 45 min

    Piękne małe kąski z lawendowych bułeczek scones (bardzo łatwych do upieczenia), z kremem cytrynowym, udekorowane jadalnymi fiołkami. Są zawsze hitem na balach, weselach i imprezach - zwłaszcza tych ogrodowych, bo wyglądają jak wiosna na talerzu!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Bułeczki
    • 50 g masła
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g cukru
    • 200 g mąki
    • ok. 95 ml ciepłego mleka
    • 1 żółtko, lekko roztrzepane
    • Krem cytrynowy
    • 2 duże cytryny
    • 200 g cukru
    • 80 g masła
    • 4 żółtka
    • 5 gałązek lawendy
    • Do podania
    • masło
    • liście świeżej mięty
    • jadalne fiołki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

      Bułeczki:

    1. Rozgrzać piekarni do 150°C (gaz: 3).
    2. W dużej misce wymieszać masło z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem (najlepiej wcierając palcami masło w suche składniki). Dodać ciepłe mleko i wymieszać, aby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować je na ok. 2 cm i wykrawać małe kółka o średnicy ok. 4,5 - 5 cm.
    3. Ułożyć kółka dość blisko siebie na blaszce i posmarować po wierzchu żółtkiem.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż się lekko przyzłocą. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
    5. Krem:

    6. Dokładnie wyszorować cytryny, a następnie otrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok i wlać go do żaroodpornej miski. Postawić miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą tak, aby gorąca woda czy para nie miały kontaktu ze składnikami w misce.
    7. Dodać masło, cukier, żółtka i główki lawendy. Podgrzewać i mieszać, aż masło się stopi a krem zgęstnieje.
    8. Zdjąć krem z garnka i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć lawendę. Jeśli zostanie w nim kilka fioletowych kwiatków - spokojnie, to nie problem! Taki krem można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
    9. Sposób podania:

    10. Poprzekrawać całkiem już ostudzone bułeczki na pół i posmarować masłem (dzięki temu bułeczki nie nasiąkną za bardzo wilgocią z kremu i nie rozmiękną się). Udekorować kremem, listkami mięty i fiołkami.

    Rada:

    Najlepiej używać jadalnych fiołków z własnego ogródka / balkonu. Jadalne są fiołek trójbarwny (inaczej bratek polny, jest raczej cierpki) i wonny (jak nazwa wskazuje - pięknie pachnie).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis