Sałatka z komosą i czarną fasolą

    (3)

    Zdrowa sałatka z komosą ryżową (quinoa) i warzywami, zapewni Wam pełny brzuch i energię. Można ją zabrać do pracy na lunch, bo dobrze smakuje, gdy składniki przejdą smakiem dressingu.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 475 ml bulionu drobiowego
    • 170 g nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
    • 170 g mrożonej kukurydzy (może też być z puszki)
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
    • skórka otarta z limonki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżki oleju z awokado
    • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odcedzonej
    • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
    • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
    • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • sól i mielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +5min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku zagotować bulion i dodać komosę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie cały bulion. Zdjąć z ognia i wmieszać mrożoną kukurydzę. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż kukurydza się rozmrozi i ogrzeje. (W przypadku kukurydzy z puszki dodajemy ją w następnym kroku razem z innymi warzywami.)
    2. W dużej misce dobrze wymieszać sok z limonki z octem, skórką limonkową i kuminem. Dodać olej z awokado i znów porządnie wymieszać. Dodać fasolę, paprykę, cebulę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Dodać komosę z kukurydzą i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis