Sałatka Waldorf jest pyszna, a teraz jest przepis na jej wersję warstwową. Jak wiadomo, sałatki warstwowe świetnie nadają się na wszelkie urodziny, imieniny i inne imprezy. Ta sałatka to zdrowe składniki i wspaniały smak w pięknej oprawie!
S
Stasty Cook
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 6
125 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
1 główka sałaty, podartej na mniejsze kawałki
350 g posiekanego selera naciowego
450 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
2 duże czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
45 g pokruszonego błękitnego sera
Dressing
180 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Włączyć piekarnik tak, aby grzała tylko górna grzałka, lub - jeśli to możliwe - włączyć funkcję "grill" w piekarniku. Kratkę z piekarnika włożyć w odległości 15 cm od górnej grzałki.
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć równo orzechy.
Piec ok. 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać mocny aromat.
Przygotować duże szklane naczynie, najlepiej walcowatą misę. Na dnie ułożyć sałatę, następnie warstwę selera, winogron i jabłek. Posypać uprażonymi orzechami i serem.
Wymieszać wszystkie składniki dressingu - najlepiej włożyć je do słoika, zakręcić go i mocno potrząsać aż się wszystko połączy. Doprawić dressing solą i pieprzem. Podawać wraz z sałatką w osobnym naczyniu.