Warstwowa sałatka Waldorf

    (4)

    Sałatka Waldorf jest pyszna, a teraz jest przepis na jej wersję warstwową. Jak wiadomo, sałatki warstwowe świetnie nadają się na wszelkie urodziny, imieniny i inne imprezy. Ta sałatka to zdrowe składniki i wspaniały smak w pięknej oprawie!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
    • 1 główka sałaty, podartej na mniejsze kawałki
    • 350 g posiekanego selera naciowego
    • 450 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
    • 2 duże czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
    • 45 g pokruszonego błękitnego sera
    • Dressing
    • 180 ml jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Włączyć piekarnik tak, aby grzała tylko górna grzałka, lub - jeśli to możliwe - włączyć funkcję "grill" w piekarniku. Kratkę z piekarnika włożyć w odległości 15 cm od górnej grzałki.
    2. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć równo orzechy.
    3. Piec ok. 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać mocny aromat.
    4. Przygotować duże szklane naczynie, najlepiej walcowatą misę. Na dnie ułożyć sałatę, następnie warstwę selera, winogron i jabłek. Posypać uprażonymi orzechami i serem.
    5. Wymieszać wszystkie składniki dressingu - najlepiej włożyć je do słoika, zakręcić go i mocno potrząsać aż się wszystko połączy. Doprawić dressing solą i pieprzem. Podawać wraz z sałatką w osobnym naczyniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis