Najprostszy chleb bezglutenowy

    (1)

    Oto przepis na bardzo prosty domowy chleb bezglutenowy! Jest taki łatwy, że ten chleb można piec codziennie. Bez wyrabiania, wszystko miksuje się w robocie kuchennym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 210 ml ciepłej wody
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 jajko
    • 1 białko
    • 280 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki gumy ksantanowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Rozpuścić drożdże w 210 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut aż płyn stanie się kremowy. Dodać olej, ocet, białko i jajko. Dobrze wymieszać.
    2. Przesiać mąkę i gumę ksantanową do miski robota kuchennego, włączyć mieszanie na niskiej prędkości i powoli wlewać mokre składniki. Mieszać na średniej prędkości aż ciasto będzie gładkie.
    3. Foremkę o pojemności 900 g (ok. 21x11 cm) wysmarować tłuszczem lub użyć teflonowej foremki. Wlać ciasto i wyrównać wierzch szpatułką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę aby wyrosło.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
    5. Piec przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. Gdy się upiecze i przyrumieni, wyjąć z piekarnika, chleb wyjąć z foremki, przykryć ściereczką i odstawić aby ostygł.

    Mąka bezglutenowa:

    Można kupić gotową mąkę bezglutenową, lub wymieszać kilka rodzajów mąki, aby samodzielnie stworzyć taką mieszankę. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na mąki bezglutenowe: Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną lub Mąka bezglutenowa z arrowroot

    Zobacz jak to zrobić!

    Najprostszy chleb bezglutenowy
    Najprostszy chleb bezglutenowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis