Bezglutenowe bagietki

    (1)

    Chrupiące bagietki całkowicie bezglutenowe! Ten przepis jest bardzo prosty, nie wymaga żadnych specjalnych urządzeń, czy znajomości technik. Taki po prostu zwykły przepis na domowe bagietki :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 6 małych bagietek

    • 2 białka o temperaturze pokojowej
    • ciepła woda
    • 475 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 1 łyżka cukru
    • 0,5 łyżki suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Wlać białka do kubka z miarką dodać tyle ciepłej wody, aby w sumie w kubku było 445 ml.
    2. W misce stojącego miksera wymieszać suche składniki, włączając mieszanie na niskich obrotach. Stopniowo wlewać wodę z białkami z kubeczka z miarką i mieszać dalej, aż ciasto będzie gładkie (zajmie to ok. 3 minuty). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
    3. Stolnicę lekko posypać mąką bezglutenową. Odmierzyć 450 g ciasta i przełożyć na stolnicę. Resztę ciasta można upiec tak samo, lub schować do lodówki i upiec w inny dzień. Ciasto można przechowywać w lodówce do 5 dni.
    4. 450 g ciasta znajdującego się na stolnicy podzielić na 3 części. Każdy kawałek uformować na kształt bagietki i wydłużyć końce. Ponacinać je z wierzchu ostym nożem i posmarować wodą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut, aby wyrosły.
    5. Rozgrzać piekarnik do 230°C (gaz: 8), umieszczając w w dolnej części piekarnika dużą blachę lub brytfannę, aby się także rozgrzały.
    6. Inną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bagietki. Włożyć na środkową półkę piekarnika, a do dolnej blaszki wlać 125 ml wody. Zamknąć piekarnik i piec bagietki 25-35 minut, aż się przyrumienią. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości bagietek i od piekarnika. Wyjąć i ostudzić.

    Mąka bezglutenowa:

    Można kupić gotową mąkę bezglutenową, lub wymieszać kilka rodzajów mąki, aby samodzielnie stworzyć taką mieszankę. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na mąki bezglutenowe: Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną lub Mąka bezglutenowa z arrowroot

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowe bagietki
    Bezglutenowe bagietki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis