Bezglutenowe ciasto red velvet cake

    • < />
    • < />
    • < />
    • < />

    Bezglutenowe ciasto red velvet cake

    Bezglutenowe ciasto red velvet cake

    (39)
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i piękne ciasto red velvet cake, ale zupełnie bezglutenowe! Można też z niego zrobić babeczki - wtedy trzeba je krócej piec.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blaty 23 cm

    • 160 g mąki z brązowego ryżu
    • 25 g mąki kokosowej
    • 100 g mąki z sorgo
    • 100 g mąki z tapioki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
    • 240 ml oleju rzepakowego
    • z 300 g cukru
    • 2 jajka o temperaturze pokojowej
    • 185 g musu jabłkowego
    • 240 ml maślanki
    • 2 łyżki czerwonego barwnika do żywności
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wytłuścić i posypać mąką (bezglutenową) 2 tortownice o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C (gaz: 4).
    2. Wymieszać mąkę ryżową z mąką kokosową, z sorgo, z tapioki, sodą, gumą ksantanową, solą i 3 łyżkami kakao.
    3. W dużej misce zmiksować olej z cukrem, aż się dobrze połączą. Miksując dalej dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać mus jabłkowy, wymieszać, a następnie - stale miksując - dodać wymieszane mąki na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na mąkach.
    4. Wymieszać pozostałą łyżkę kakao z barwnikiem spożywczym i wanilią, aby powstała pasta. Wmieszać do ciasta. Przelać ciasto do przygotowanych blaszek.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie przełożyć kremem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (39)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis