Rustykalny chleb bezglutenowy

    (1)

    Z tego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba bezglutenowego. To naprawdę pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką, a przepis jest bardzo łatwy. Mąkę bezglutenową można sobie zmieszać samemu - wskazówki pod przepisem!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 2 białka o temperaturze pokojowej
    • ciepła woda
    • 475 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 1 łyżka cukru
    • 0,5 łyżki suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • mąka kukurydziana do podsypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Wbić białka do kubka z miarką . Dodać tyle ciepłej wody, aby w sumie w kubku było 445 ml.
    2. W misce stojącego miksera wymieszać suche składniki, włączając mieszanie na niskich obrotach. Stopniowo wlewać wodę z białkami z kubeczka z miarką i mieszać dalej, aż ciasto będzie gładkie (zajmie to ok. 3 minuty). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
    3. Stolnicę lekko posypać mąką kukurydzianą. Podzielić ciasto na pół i jedną połowę położyć na stolnicy. Uformować z niego kulę i mokrym nożem naciąć na wierzchu X. Przykryć miską i odłożyć na godzinę. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
    4. Rozgrzać piekarnik do 230°C (gaz: 8) i trzymać w nim przez 20-30 minut kamień do pizzy na środkowej półce oraz dużą blachę do pieczenia na najniższej półce.
    5. Wierzchy bochenków posmarować lekko wodą. Kamień do pizzy posypać mąką kukurydzianą, a następnie ułożyć na nim bochenki. Do blachy poniżej wlać 125 ml wody i szybko zamknąć piekarnik.
    6. Piec przez 45 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyjąć chleby z piekarnika i ostudzić.

    Rada:

    Jeśli nie masz kamienia do pizzy, możesz spokojnie piec chleby na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Mąka bezglutenowa:

    Można kupić gotową mąkę bezglutenową, lub wymieszać kilka rodzajów mąki, aby samodzielnie stworzyć taką mieszankę. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na mąki bezglutenowe: Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną lub Mąka bezglutenowa z arrowroot

    Zobacz jak to zrobić!

    Rustykalny chleb bezglutenowy
    Rustykalny chleb bezglutenowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis