Łosoś wędzony na desce

    (1)
    1 godz. 10 min

    Łosoś jest bardzo delikatną rybą i dobrze mu robi lekkie wędzenie z niezbyt dużą ilością przypraw. Grillowany na desce (najlepiej cedrowej) pod przykryciem, dostaje wędzarnianego aromatu, a zachowuje kształt i jędrność.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g masła
    • 3-4 obrane ząbki czosnku
    • 2-3 gałązki świeżego koperku
    • sól do smaku
    • 1 duży filet z łososia
    • cytryna do dekoracji
    • świeży koper do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać wędzarnię do 125°C.
    2. W żaroodpornym naczyniu wymieszać masło z czosnkiem, koperkiem i solą. Ustawić naczynie w wędzarni lub w piekarniku i podgrzewać minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły a masło stopiło. Im dłużej będzie się ogrzewać, tym lepiej.
    3. Ułożyć filet z łososia na desce do grillowania.
    4. Posmarować masłem ziołowym, przykryć wędzarnię i wędzić przez 40 minut. Co 10 minut sprawdzać stan ryby i smarować dodatkowym masłem.
    5. Łosoś będzie gotowy gdy mięso da się łatwo oddzielać widelcem.
    6. Podawać z plastrem cytryny, koperkiem i pozostałym masełkiem ziołowym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Łosoś wędzony na desce
    Łosoś wędzony na desce

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis