Glazurowany banan na grzance

    Glazurowany banan na grzance

    2polubienia
    12min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Połączmy dwa dania, które smakują większości dzieci – grzanki w jajku i glazurowane banany. Ta potrawa szybko stanie się przebojem spotkań rodzinnych. Można przygotować grzanki z innymi owocami, na przykład truskawkami lub gruszkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 4 łyżki mleka 1,5%
    • 1 łyżeczka miodu
    • duża szczypta cynamonu
    • 8 małych kromek chleba pełnoziarnistego
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 2 duże banany
    • Glazura
    • 3 łyżki cukru pudru
    • szczypta cynamonu
    • Z czym podawać
    • cukier puder
    • liście świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Rozgrzać grill kuchenny. Wymieszać jajka, mleko, miód i cynamon w płytkim talerzu.
    2. Odciąć górną i dolną skórkę z kromek chleba, jeśli jest bardzo twarda.
    3. Nagrzać teflonową patelnię i posmarować małą ilością oleju. Namoczyć szybko obie strony każdego kawałka chleba w mieszance jajecznej, włożyć na patelnię. Smażyć po 1–2 minuty z każdej strony lub aż lekko się przyrumienią z obu stron. Jeśli trzeba, smażyć grzanki w dwóch turach. Posmarować patelnię w przerwie między smażeniem dodatkową ilością oleju. Przenieść chleb na grill, kiedy będzie gotowy.
    4. Obrać banany i pokroić na cienkie ukośne plasterki. Ułożyć je na kromkach chleba. Zmieszać cukier puder z cynamonem i posypać nim banany. Włożyć do piekarnika i włączyć opiekacz, żeby cukier się stopił, a owoce zeszkliły.
    5. Posypać odrobiną cukru pudru kilka liści mięty i udekorować nimi tosty. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Można podawać kromki bułki maślanej z plasterkami truskawek, przyprawione mielonym imbirem. * • Resztki czerstwego chleba z poprzedniego dnia są najlepsze dla tego przepisu. Wchłaniają jajka lepiej niż bardzo świeży, lekko wilgotny chleb.

    Zalety

    • Dawniej uważano, że jest bardzo tuczący i nie widziano pozytywnych skutków jego jadania. Tymczasem nawet biały chleb dostarcza błonnika oraz witamin i minerałów, głównie wapnia i B1. * • Jajka dostarczają wysokiej jakości białka, a także żelaza i rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A i E. Zawierają też cholesterol, ale opinie na temat niekorzystnych skutków ich jedzenia są przesadzone. Cholesterol z pożywienia ma niewielki wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ E, PP, kwas foliowy * ✓ B1, B2, B6, cynk, miedź, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis