Kolorowe kanapki

    W moim domu rodzinnym od wielu lat robimy „kolorowe kanapki” (najczęściej w okresie jesienno-zimowym). Nazwa niby zwyczajna, ale kryje ona za sobą danie dla niektórych dość specyficzne, zaraz zobaczycie dlaczego ;)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 ogórki kiszone
    • 1/2 cebuli
    • 1/2 kiełbasy (najlepsze będzie wiejska)
    • 1 surowa marchew
    • 5 czubatych łyżeczek kwaśnej śmietany 18%
    • 1 łyżeczka musztardy
    • chleb (najlepiej biały pszenny)
    • masło
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ogórki kiszone, cebulę oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę (kiełbasa może być w trochę większych kawałkach). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu (śmietanę i musztardę) mieszamy, doprawiając je solą i pieprzem. Gdy mamy gotowe elementy, zabieramy się za składanie kanapki.
    2. Kromki białego pieczywa smarujemy masłem, układamy pokrojone w kostkę: kiełbasę, ogórki i cebulę, na to układamy startą marchewkę i smarujemy sosem. Dla fanów pikantniejszych potraw, można posypać wierzch kanapki świeżo zmielonym pieprzem.
    3. Taka przekąska jest typowym „messy food”, bo konstrukcja kanapki ma prawo się rozsypać podczas jedzenia, dlatego warto mieć pod kanapką talerz, aby nie wybrudzić wszystkiego dookoła ;)

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Imprezowy Kucharz

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie