Spaghetti z chorizo w pomidorach

    Autorem jest Michał „Magiel” Myszkiewicz. To pyszne, wyraziste danie dla całej rodziny :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g chorizo
    • olej rzepakowy do smażenia
    • 1 duża cebula drobno posiekana
    • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • ½ łyżeczki oregano
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    • 50 g czarnych oliwek
    • świeże oregano do podania
    • parmezan
    • 500 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300 ml wody.
    2. Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
    3. Makaron gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.

    Rada:

    Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis