Diabelskie Pappardelle

    Autorem jest Michał „Magiel” Myszkiewicz. Super danie dla dwojga :) Polędwica wołowa smażona z cebulą i koniakiem, podana z makaronem pappardelle.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 opakowanie makaron pappardelle
    • olej do smażenia
    • 20 g masła
    • 300 g cienko pokrojonej polędwicy wołowej
    • 1 duża cebula drobno posiekana
    • 2-3 dobre szczypty chili
    • 90 ml koniaku (lub brandy, burbona)
    • 300 ml śmietany 36%
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki lub szałwia do posypania
    • parmezan (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
    2. Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.
    3. Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
    4. Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem oraz parmezanem.

    Rada:

    Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis