Stek smażony metodą fast flip

    (3)

    Ta metoda smażenia steku polega na częstym odwracaniu go, dzięki czemu smaży się równomiernie, jest pięknie przysmażony z zewnątrz i smaży się szybciej.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 steak, np. ribeye lub z polędwicy wołowej (o temperaturze pokojowej)
    • sól do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +5min. odstawienie  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Na średnio-dużym ogniu rozgrzać patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną). Stek osuszyć papierem kuchennym i posypać hojnie solą.
    2. Gdy patelnia będzie gorąca, dodać dość sporą ilość oleju. Położyć stek i smażyć przez 30 sekund. Po 30 sekundach odwrócić mięso na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Powtarzać tę procedurę aż stek osiągnie pożądany stopień wysmażenia.
    3. Stek o grubości 2,5 cm po 3-4 minutach będzie z wierzchu przysmażony na brązowo. Można go wtedy zdjąć z patelni i sprawdzić temperaturę w środku za pomocą termometra do mięsa.
    4. 54°C = rare (krwisty)
      60°C = medium rare (średnio krwisty)
      68°C = medium (średnio wysmażony)
      73°C = well done (dobrze wysmażony)
    5. Po wysmażeniu steka do odpowiedniej temperatury zdjąć go z patelni i odstawić na co najmniej 5 minut, aby mięso odpoczęło.

    Zobacz jak to zrobić!

    Stek smażony metodą fast flip
    Stek smażony metodą fast flip

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis