Sernik z białą czekoladą

    2 godz. 40 min

    Idealny sernik bez pieczenia, zawsze puszysty i nie opadnięty.

    DilfHunter

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 18 cm

    • 200 g ciasteczek owsianych
    • 130 g cukru
    • 100 g masła, stopionego
    • 170 g białej czekolady
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 2 jajka
    • 1 laska wanilii
    • 270 g serka śmietankowego
    • 240 g gęstej śmietany 22%
    • 80 g śmietanki tortowej 36%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Ciastka pokruszyć, wymieszać z 70 g cukru, 100 g stopionego schłodzonego masła. Rozłożyć na dnie tortownicy o średnicy 18 cm. Piec 5-10 minut w temperaturze 160 stopni C.
    2. 100 g czekolady pokruszyć, wymieszać z jogurtem i roztopić w kąpieli wodnej.
    3. Ubić jajka z wanilią.
    4. Resztę cukru utrzeć z serkiem śmietankowym na najniższych obrotach miksera. Dodać czekoladę i jajka. Ucierać, aż wszytko się połączy.
    5. Wylać masę na chłodny spód. Formę owinąć folią aluminiową i wstawić na blachę wypełnioną wodą. Piec 40-60 minut w temperaturze 160 stopni C.
    6. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować jeszcze ciepłą czekoladę z obiema śmietanami. Wylać na chłodne cisto. Udekorować wedle uznania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis