Domowy twaróg - przepis tradycyjny

    4 godz. 40 min

    Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w wielu domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko, na które przepis znajdziecie na naszym profilu.

    Pracowniaserów

    Berlin, Niemcy
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 480 g twarogu (około)

    • 2 l zsiadłego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.
    2. Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36-39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C.
    3. Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 30 minut.
    4. Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
    5. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku i pozostaw do ocieknięcia
    6. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.

    Rada:

    - Możesz wstawić garnek ze skrzepem do nagrzanego do 50°C piekarnika na 30 minut (pkt. 3)
    - Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
    - Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki, wilgotny, nie grudkowaty czy twardy.
    - Jeżeli twaróg się kruszy to oznacza, że był przegrzany.

    Zsiadłe mleko:

    Polecam nasz przepis na domowe zsiadłe mleko: "Zsiadłe mleko - pierwszy krok do domowego twarogu "

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis