Glazurowane imbirem gruszki nadziewane serem ricotta i rodzynkami

    Glazurowane imbirem gruszki nadziewane serem ricotta i rodzynkami

    2polubienia
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten prosty deser wygląda i smakuje wspaniale. Gruszki, posmarowane syropem z miodu, cytryny i imbiru, nadziewamy serem ricotta i rodzynkami nasączonymi w rumie. Ten deser zawiera bardzo mało tłuszczu i kalorii, a wart jest zapamiętania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g rodzynków
    • 1 łyżka ciemnego rumu
    • 170 g sera ricotta
    • 30 g kandyzowanego imbiru w syropie, odsączonego i drobno posiekanego
    • 3 duże, twardawe, lecz dojrzałe gruszki deserowe
    • 2 łyżeczki gęstego, płynnego miodu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 3 łyżki syropu imbirowego (ze słoika z kandyzowanym imbirem)
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Włożyć rodzynki do małej miski. Polać rumem i odstawić co najmniej na 2 godziny, aż napęcznieją i wchłoną cały rum.
    2. Dodać do rodzynków ser ricotta oraz posiekany imbir. Starannie wymieszać i odstawić. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
    3. Przekroić gruszki wzdłuż na ćwiartki. Obrać ze skórki, wydrążyć łyżeczką, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć gruszki na boku na ruszcie brytfanny opiekacza.
    4. Utrzeć miód z sokiem z cytryny i syropem imbirowym. Posmarować gruszki. Opiekać 4–6 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Odwrócić na drugą stronę i opiekać jeszcze 2–3 minuty.
    5. Ułożyć gruszki wgłębieniem do góry i posmarować z wierzchu syropem wymieszanym z miodem. Nałożyć do każdej gruszki nadzienie tak, by tworzyło niewielki kopczyk. Rodzynki nie powinny być na wierzchu, gdyż spalą się w trakcie opiekania.
    6. Wstawić gruszki ponownie do opiekacza na 3–4 minuty, aż nadzienie przyrumieni się lekko. Wyjąć i odstawić, by ostygły.
    7. Przed podaniem ułożyć każdą gruszkę na osobnym talerzyku. Skropić resztą syropu miodowego i udekorować gałązkami świeżej mięty.

    1 porcja zawiera

    ✓ A, C, wapń, miedź, potas, cynk

    Zalety

    • Rodzynki zawierają całkiem sporo błonnika, żelaza i potasu oraz naturalnego cukru, a za to prawie w ogóle tłuszczu. * • Zielarze uważają, że imbir ma specjalne właściwości lecznicze – wspomaga trawienie, chroni przed infekcjami układu oddechowego i trawiennego, a także łagodzi wzdęcia. Zapobiega też chorobie lokomocyjnej.

    Inne propozycje

    • Rodzynki, zamiast w rumie, można namoczyć w likierze lub soku pomarańczowym. * • Można je też zastąpić innymi suszonymi owocami, na przykład drobno posiekanym mango, morelami lub ananasem. * • Pascha z sera ricotta. Włożyć do miski 115 g posiekanych suszonych owoców, takich jak morele i rodzynki. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę esencji waniliowej. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. Wyłożyć czystą, plastikową doniczkę (z otworkami w dnie) podwójną warstwą gazy tak, by zwisała poza krawędzie. Do namoczonych owoców dodać 450 g sera ricotta, 150 ml kwaśnej śmietany, 30 g cukru, 40 g płynnego miodu i 55 g posiekanych, blanszowanych migdałów. Wymieszać i przełożyć do doniczki. Założyć krawędzie gazy na wierzch, przykryć małym talerzykiem, który zmieści się w doniczce i ułożyć na nim kamień. Ustawić doniczkę w misce i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwinąć gazę, wyjąć paschę z doniczki na talerz i zdjąć gazę. Podawać z sosem wiśniowym. Jest to porcja na 6–8 osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis