Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

    1 godz. 20 min

    Wytrawna propozycja na Wielkanoc od Michała „Magiel” Myszkiewicza.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 tartaletek

    • Tartaletki
    • 400 g mąki puszystej luksusowej
    • 200 g masła
    • 15 g soli
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 100 g śmietany 36%
    • sok z cytryny do smaku (kilka kropli)
    • 2 łyżki chrzanu Krakus
    • sól i pieprz
    • 200 g serka ricotta (można zastąpić serkiem kremowym)
    • 200 g wędzonego łososia w plastrach
    • 1 pęczek rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
    • koperek
    • rzeżucha

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    2. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 160°C na złotobrązowy kolor.
    3. Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
    4. Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

    Rada:

    Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru. Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis