Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

    1 godz. 25 min

    To wyjątkowy mazurek proponowany na Wielkanoc przez Michała „Magiel” Myszkiewicza.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mazurek

    • 250 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 500 g mąki tortowej
    • szczypta soli
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 500 g serka kremowego
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 150 g śmietany 36%
    • 50 g cukru
    • skórka z cytryny i pomarańczy
    • 1 opakowanie mieszanych bakalii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160°C na złoty kolor.
    2. Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
    3. Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

    rada

    Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru. Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis