Króliczki z bułeczek cynamonowych

    (3)

    Zamiast przygotowywać zwykłe bułeczki cynamonowe, zrób z nich te króliczki. Będą doskonałe dla dzieci i na Wielkanoc!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 5 nieupieczonych bułeczek cynamonowych (przepis poniżej)
    • 5 rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Rozwinąć 1 nieupieczoną bułeczkę i powstały pasek ciasta przekroić na dwie części. Jedną zwinąć z powrotem - to będzie brzuszek królika.
    3. Z pozostałego paska odkroić 1/3 i zwinąć w mały rulonik - to będzie ogonek. Ostatni kawałek ciasta również zwinąć, ale tylko do połowy. Ostatni prosty kawałek ciasta przekroić wzdłuż na pół, aby przypominał uszy wystające z głowy.
    4. Lekko zwilżając miejsca styku, przykleić do brzuszka ogonek, a następnie głowę króliczka z uszami. Uszy lekko rozłożyć na boki i przyszczypać, aby były szpiczaste.
    5. Przełożyć na przygotowaną blachę - najlepiej za pomocą płaskiej szpatułki. Powtórzyć proces z pozostałymi bułeczkami.
    6. Piec przez 15-18 minut. Zdjąć z blachy i położyć na metalowej kratce aby ostygły.
    7. Polać lukrem i na każdej bułeczce ułożyć po rodzynce - jako oczko.

    Bułeczki cynamonowe

    Polecamy nasz przepis na Bułeczki cynamonowe w 90 minut

    Zobacz jak to zrobić!

    Króliczki z bułeczek cynamonowych
    Króliczki z bułeczek cynamonowych

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis