Domowy twaróg - przepis z dodatkiem zwykłego mleka

    4 godz. 20 min

    Twaróg domowy jest łatwy w przygotowaniu a w smaku nie dorównuje mu żaden kupiony w sklepie. Możesz go zjeść w wersji wiosennej z rzodkiewką i szczypiorkiem lub użyć do upieczenia sernika. Do przygotowania tego przepisu potrzebne będzie zsiadłe mleko. Znajdziesz je w naszych przepisach.

    Pracowniaserów

    Berlin, Niemcy
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 500 g twarogu

    • 2 l zsiadłego mleka
    • 1 l zwykłego mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (do 73 st.C)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.
    2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko
    3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.
    4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.
    5. Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
    6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.
    7. Pozostaw do ocieknięcia.
    8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.
    9. Gotowe!

    Rada:

    - Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
    - Twaróg można zawinąć w chustę i powiesić do ocieknięcia.
    - Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki.
    - Pozostałą serwatkę możesz dodać zamiast wody do ciasta chlebowego.
    - Z powyższej ilości mleka uzyskasz około 500 g twarogu.

    Zsiadłe mleko

    Zsiadłe mleko najlepiej zrobić samodzielnie, na przykład z naszego przepisu: Zsiadłe mleko - pierwszy krok do domowego twarogu

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis