Zsiadłe mleko - pierwszy krok do domowego twarogu

    Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej - jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.

    Pracowniaserów

    Berlin, Niemcy
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 l

    • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (ok 70 st. C)
    • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (bez konserwantów - musi zawierać żywe kultury bakterii)
    • lub 3-4 łyżki zsiadłego mleka z poprzedniej partii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni15min. 

    1. Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min. w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała.
    2. Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28°C.
    3. Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury.
    4. Do mleka dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
    5. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 dni. W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.

    Rada:

    - Zanim przystąpisz do działania upewnij się, że sprzęt jest czysty i sterylny
    - Śmietana musi posiadać żywe szczepy bakterii, inaczej mleko nie skwaśnieje a zgorzknieje. Mleko poddane pasteryzacji w niskiej temperaturze nie ma w sobie bakterii. Dodając śmietany z bakteriami zakwaszamy mleko. Bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego nie dopuszczają do rozwoju bakterii kwasu masłowego lub bakterii gnilnych, które powodują gorzknienie mleka.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis