Cytrynowy kurczak z wolnowaru

    (66)
    4 godz. 20 min

    Bardzo aromatyczny kurczak, wolno gotowany w aromatach cytryny, czosnku i białego wina. Gotuje się go od razu z ziemniakami, dzięki czemu wyciągamy z garnka gotowy obiad!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cytryna, przekrojona na pół
    • 6 ząbków czosnku, obranych (można dodać więcej)
    • 1 kurczak (ok. 1,3 kg) , bez skóry
    • 6 ziemniaków, pokrojonych w plastry grubości 2 cm
    • 1 duża cebula, z grubsza posiekana
    • 4 łyżki białego wina
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka wegety
    • 4 łyżki wrzątku
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Do środka kurczaka włożyć jedną połówkę cytryny i 3 ząbki czosnku.
    2. W wolnowarze, na dnie ułożyć plastry ziemniaków i cebulę. Posypać pokrojonymi 3 ząbkami czosnku i ułożyć na wierzchu kurczaka. Dodać wino i oliwę. Wegetę rozpuścić we wrzątku i dodać do wolnowaru.
    3. Wycisnąć do środka sok z drugiej połówki cytryny (usunąć pestki). Dodać oregano, sól i pieprz.
    4. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze (LOW) przez 8-10 godzin, albo w wysokiej temperaturze (HIGH) przez 4-6 godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (66)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis