Gęsta zupa z ziemniaków i boczku

    Gęsta zupa z ziemniaków i boczku

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę pożywną potrawę możemy przyrządzić z produktów, które zazwyczaj mamy w domu, czyli cebuli, ziemniaków, boczku i mleka. Do takiej treściwej i smakowitej zupy możemy dodać szpinak i pasternak i podać ją z chrupiącym ciemnym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l pełnotłustego mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 55 g drobno pokrojonego chudego wędzonego boczku bez skóry
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 2 łyżki mąki
    • 400 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 utarty pasternak, około 150 g
    • 115 g drobnych listków szpinaku
    • świeżo utarta gałka muszkatołowa
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zagotować mleko. W drugim dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać boczek i cebulę. Smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dosypać mąkę, wymieszać, a następnie powoli dolewać około 1/4 l gorącego mleka, nadal mieszając i zeskrobując z dna garnka nie rozprowadzoną mąkę. Gdy masa zgęstnieje, dodać pozostałą część gorącego mleka, nie przerywając mieszania.
    2. Dodać ziemniaki i pasternak. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową zagotować, mieszając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień, żeby zupa gotowała się powoli. Przykryć częściowo garnek i gotować jeszcze przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu.
    3. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Spróbować zupę i w razie potrzeby doprawić. Przelać do ogrzanej wazy lub rozlać bezpośrednio na talerze. Smacznego!

    Inne propozycje

    • Pasternak można zastąpić dużą marchewką. * • Zamiast szpinaku można dodać 85 g drobno poszatkowanych liści rokietty siewnej lub 150 g kapusty włoskiej (przed poszatkowaniem musimy z niej usunąć najgrubsze żyłki liściowe). Kapustę trzeba wcześniej gotować przez 3-4 minuty w wodzie. * • Zamiast boczku możemy użyć 150 g mrożonych ziaren kukurydzy, które dodajemy wraz z ziemniakami i pasternakiem. * • Możemy zastąpić boczek wędzonym dorszem. Dodajemy wówczas 115 g filetów wędzonej, obranej ze skóry ryby wraz z ziemniakami i pasternakiem.

    Zalety

    • Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogatym źródłem różnych ważnych fitosubstancji. Zawierają na przykład pochodne indolu, które według niektórych badań, zapobiegają nowotworom sutka (hamują działanie estrogenów, pobudzających rozwój guzków) oraz sulforafan, który pobudza wytwarzanie w wątrobie enzymów przeciwnowotworowych. * • Pasternak jest źródłem błonnika, witaminy C i kwasu foliowego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ A, B1, B12, C, kwas foliowy, wapń* ✓ B2, E, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis