Jarmuż z orzeszkami piniowymi i parmezanem

    (23)

    Wspaniała przystawka z jarmużu. Jest lekko podsmażany na maśle z dodatkiem prażonych orzeszków piniowych, a na końcu posypany parmezanem. To dość ciekawy i pyszny sposób na jarmuż!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 35 g orzeszków piniowych
    • 1 pęczek jarmużu
    • 55 g masła
    • 1 łyżeczka białego octu 5%
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • 40 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Orzeszki podprażyć na suchej patelni, stawiając ją na średnim ogniu i smażąc orzeszki przez 5 minut, aż będą złocisto-brązowe.
    2. W tym czasie wyciąć grube części i łodygi jarmużu, a liście umyć i posiekać z grubsza.
    3. W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać jarmuż i smażyć ok. 10 minut, aż będzie miękki.
    4. Podsmażony jarmuż wymieszać w misce z octem. Dodać orzeszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Nakładać na talerze i posypywać parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (23)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis