Zdrowe muffiny jagodowe

    Te muffinki można jeść bez wyrzutów sumienia. Zawierają mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane zamiast zwykłej białej mąki, a zamiast masła dodaje się do nich mus jabłkowy, jogurt grecki i odrobinę oleju. Są pyszne i wilgotne w środku.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 14 muffinów

    • 180 g mąki pełnoziarnistej
    • 40 g płatków owsianych
    • 100 g brązowego cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 180 ml musu jabłkowego (jak do szarlotki)
    • 175 g jogurtu greckiego
    • 4 łyżki chudego mleka
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki chudego mleka
    • 150 g jagód lub borówek amerykańskich (można dodać więcej)
    • 80 g grubo posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z płatkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mus jabłkowy, jogurt, 4 łyżki mleka, olej i jako i wymieszać.
    3. Jeśli ciasto jest nieco za suche dodać jeszcze mleko, po 1 łyżce na raz, mieszając i sprawdzając konsystencję. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej owsianki.
    4. Dodać jagody i orzechy i wymieszać. Nałożyć do przygotowanej foremki, napełniając zagłębienia prawie do pełna.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis