Mazurek cytrynowy

    2 godz. 25 min

    Pyszny mazurek o świeżym, cytrynowym smaku. Można go udekorować roztopioną czekoladą, bakaliami, czy gotowymi ozdobami cukierniczymi. Z tej porcji ciasta wychodzą 2-3 mazurki, więc można przygotować 3 różne nadzienia.

    OlaS

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 -3 mazurki

    • Ciasto półkruche
    • 1/2 kg przesianej mąki pszennej
    • 200 g masła pokrojonego na kosteczki
    • 150 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2/3 szklanki śmietany
    • Nadzienie
    • 5 cytryn
    • 1/2 kg cukru
    • 100 g płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Przesianą mąkę wysiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę, wymieszać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm lub 1 prostokątną dużą blachę, wysmarować je tłuszczem. Wyłożyć dno blaszek cienko ciastem (grubość 6-8 mm).
    4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut).
    5. Ostudzić i dekorować.
    6. Nadzienie:

    7. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (pestki wybrać i wyrzucić).
    8. Przełożyć starte cytryny na patelnię teflonową i smażyć na średnim ogniu, dodając cukier i 1/2 szklanki wody. Smażyć ok. 15 minut, często mieszając, aż powstanie gęsta, przezroczysta masa.
    9. Zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe, wymieszać i lekko przestudzić.
    10. Wyłożyć masę na upieczone i ostudzone spody, wyrównać wierzch i udekorować (np. stopioną gorzką czekoladą, bakaliami itp.).

    Rada:

    Spody do mazurków można upiec wcześniej, schować do folii i w dowolnym czasie udekorować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis