Galaretka z mleczka migdałowego

    Galaretka z mleczka migdałowego

    1polubienie
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę mleczną galaretkę, delikatnie aromatyzowaną migdałami, podajemy z egzotyczną sałatką z mieszanych owoców. Deser zawiera bardzo mało cukru, bo owoce nadają mu naturalny słodki smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml mleka 2,0%
    • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • Owocowa sałatka
    • 3 pomarańcze
    • 3 łyżki cukru
    • 2 ziarenka kardamonu, lekko zgniecione
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
    • 2 banany
    • ½ granatu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Nalać 150 ml mleka do rondla. Wsypać żelatynę i zostawić na 5 minut bez mieszania.
    2. Dodać cukier, zamieszać i ustawić rondel na małym ogniu. Podgrzewać ostrożnie, bez gotowania, aż cukier i żelatyna całkowicie się rozpuszczą. Często mieszać. Zestawić z ognia i dodać resztę mleka oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszać dokładnie. Nalać do 4 dekoracyjnych foremek na galaretkę o pojemności 175 ml. Przykryć je i włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby stężały.
    3. Obrać cienko skórkę z pomarańczy i podzielić miąższ na drobne kawałki. Wycisnąć sok z tej pomarańczy do rondla, dodać skórkę, cukier, ziarenka kardamonu i 150 ml wody. Podgrzewać delikatnie mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować i gotować 5–10 minut, żeby spora część płynu wyparowała i powstał syrop. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny oraz wodę z kwiatów pomarańczy, wymieszać. Odstawić, żeby sos ostygł.
    4. Obrać 2 pozostałe pomarańcze, usunąć wszystkie białe części, pokroić w poprzek na plasterki. Obrać i pokroić banany na plasterki. Wyjąć nasiona z połówki granatu. Wymieszać owoce w misce i polać syropem.
    5. Przełożyć galaretki na talerze. Dodać sałatkę owocową i podawać.

    Inne propozycje

    • Mleczna galaretka bananowo-migdałowa. Zmiażdżyć 3 dojrzałe banany lub zmiksować je ręcznym blenderem. Wymieszać z mlekiem, cukrem i po ½ łyżeczki ekstraktów waniliowego i migdałowego. Rozrobić 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzać masę bananową prawie do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać, aż rozpuści się całkowicie. Wlać do dekoracyjnej foremki o pojemności 900 ml i przechowywać w lodówce, aż stężeje. * • Galaretka z czerwonego wina i owoców jagodowych. Zmiksować 250 g mieszanki jeżyn i jagód i przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Wymieszać to purée z 360 ml soku z żurawin i 150 ml owocowego czerwonego wina. Rozrobić i rozpuścić jak powyżej 2 łyżki białego cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Dodać dużą szczyptę mielonego ziela angielskiego. Nalać do foremki o pojemności 900 ml i włożyć do lodówki. Podawać, gdy stężeje.

    Zalety

    • Mleczne galaretki są bardzo zdrowym deserem, zwłaszcza dla dzieci. Wapń zawarty w mleku jest szczególnie ważny dla młodych organizmów, ponieważ wpływa na wytrzymałość kości. Jest też potrzebny kobietom ciężarnym i karmiącym.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ wapń * ✓ B12, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis