Makaron razowy z awokado

    Wegański, zdrowy obiad - makaron razowy penne ze świeżymi ziołami, kiełkami i z awokado. Szybko się go robi a składniki zwykle są pod ręką, więc to idealny obiad w ciągu tygodnia.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 225 g razowego makaronu penne
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • skórka i sok z 1 limonki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 75 g kiełków fasoli mung lub soi
    • 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
    2. Wymieszać oliwę ze skórką i sokiem z limonki, miętą, szczypiorkiem, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Polać sosem makaron, dodać kiełki i wymieszać.
    3. Nakładać na talerze, a na wierzchu ułożyć plasterki awokado. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis