Sałatka z ogórków i rzodkiewki

    (47)
    1 godz. 25 min

    Wiosenna sałatka ogórkowo-rzodkiewkowa z prostym dressingiem czosnkowo-koperkowym. Doskonała do obiadu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g rzodkiewki pokrojonej w plasterki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
    • 150 g ogórka pokrojonego w plasterki (usunąć nasiona)
    • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony w prasce
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz.10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wymieszać rzodkiewkę z solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić płyn i przełożyć rzodkiewki do dużej miski. Dodać cebulę i ogórka.
    2. W małej miseczce wymieszać dokładnie oliwę z octem, cukrem, czosnkiem i koperkiem. Polać tym warzywa i wymieszać.
    3. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (47)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis