Domowa kimchi

    (79)

    Koreańska kiszona kapusta pekińska, która fermentuje i przechodzi smakami czosnku, cebuli, imbiru, chili i sosu rybnego. Jest słodko-ostra i pyszna! Można ją jeść jako dodatek do obiadu, do kanapek, hamburgerów i innych dań.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 56 

    • 2 kapusty pekińskie
    • 330 g soli morskiej
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 5 cebulek dymek, posiekanych
    • 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 5 łyżek chili w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7godz.  ›  +4dni  ›  Gotowe w: 4dni7godz. 

    1. Każdą kapustę przekroić wzdłuż na pół i odkroić końcówki. Opłukać i pokroić na kwadratu o boku ok. 5 cm.
    2. Włożyć kapustę do zamykanych woreczków plastikowych i posypać solą, potrząsając, aby się nią równomiernie pokryła. Wetrzeć sól w kapustę, a następnie zamknąć szczelnie woreczki i zostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
    3. Spłukać sól z kapusty, a następnie odcisnąć z niej nadmiar wody. Przełożyć kapustę do dużego pojemnika (lub miski) ze szczelną pokrywką. Dodać sos rybny, dymkę, czosnek, cukier i imbir. Posypać papryczką chili. Założyć gumowe rękawiczki aby ochronić dłonie i wmasować przyprawy w kapustę. Kapusta ma być równomiernie pokryta przyprawami.
    4. Zamknąć szczelnie pojemnik i odstawić w chłodne, suche miejsce na 4 dni. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Przechowywać w lodówce do miesiąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (79)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis