Mazurek czekoladowy Oli

    2 godz. 10 min

    Pyszny mazurek na półkruchym cieście, z masą czekoladową, bakaliami i warstwą dżemu. Najlepiej pasuje tu dżem wiśniowy, z czarnej porzeczki lub maliny. Z tej porcji ciasta wychodzi 1 duży mazurek lub 2-3 małe, więc można przygotować 3 różne nadzienia.

    OlaS

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 -3 mazurki

    • Ciasto półkruche
    • 1/2 kg przesianej mąki pszennej
    • 200 g masła pokrojonego na kosteczki
    • 150 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2/3 szklanki śmietany
    • Nadzienie czekoladowe
    • 1 gorzka czekolada
    • 2-3 łyżki mleka
    • kilka łyżek konfitury lub dżemu (wiśniowy, z czarnej porzeczki, malinowy)
    • ulubione bakalie (skórka pomarańczowa, migdały, orzechy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Przesianą mąkę wysiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę, wymieszać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm lub 1 prostokątną dużą blachę, wysmarować je tłuszczem. Wyłożyć dno blaszek cienko ciastem (grubość 6-8 mm).
    4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut).
    5. Ostudzić i dekorować.
    6. Dekorowanie mazurka:

    7. Czekoladę stopić dodając mleko, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.
    8. Ostudzony spód do mazurka posmarować konfiturą lub dżemem, niezbyt grubą warstwą. Następnie rozsmarować warstwę czekolady, wyrównać wierzch i dekorować ulubionymi bakaliami układając świąteczne wzory.
    9. Odstawić w chłodne miejsce, aby nadzienie stężało.

    Rada:

    Spody do mazurków można upiec wcześniej, schować do folii i w dowolnym czasie udekorować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis