Kiszone pomidory Pyzy

    Tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach albo wielgachnych słojach a ja zrobiłam je w zwykłych słoikach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,9L

    • 2 kg małych, twardych pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
    • 10 ząbków czosnku
    • 3-5 cm kawałek korzenia chrzanu
    • 3-4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
    • 1-1,5 litra przefiltrowanej wody
    • 2-3 łyżki soli niejodowanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać.
    2. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw.
    3. Wodę zagotować, dodać sól i gorącą zalać pomidory.
    4. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce - dokładnie tak samo jak przy kiszeniu ogórków.
    5. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki wynieść np. do piwnicy.

    Rada:

    Takie kiszone pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Na początku, zaraz po ukiszeniu, pomidory kiszone są dość jędrne - później robią się miękkie i nie dają się kroić, ale można je przetrzeć i dodawać do zup albo sosów... doskonale smakują także dodane do chłodników czy koktajli warzywnych.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Smaczna Pyza

    Zobacz jak to zrobić!

    Kiszone pomidory
    Kiszone pomidory
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)