Biszkopt maślany genueński

    Oryginalny francuski przepis na biszkopt genueński. Czym różni się od zwykłego biszkoptu? Jest w nim stopione masło, dzięki czemu jest mniej puszysty, ale bardziej wilgotny. Można go użyć do tortu, do ciast z kremem albo do cake-pops tak samo, jak tradycyjny biszkopt.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 (24cm) sponge cake

    • 5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
    • 150 g cukru
    • 150 g przesianej mąki pszennej
    • 75 g masła, stopionego
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 24 cm.
    2. W szklanej lub metalowej misce roztrzepać rózgą 5 żółtek ze 100 g cukru. Ustawić miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą tak, aby woda nie dotykała miski. Mieszać dalej rózgą, aż masa będzie ciepła. Zdjąć miskę z ognia i mieszać dalej, aż masa ostygnie.
    3. W osobnej misce zmiksować białka ze szczyptą soli aż powstanie miękka piana. Następnie dodać 50 g cukru i miksować dalej, aż piana będzie sztywna.
    4. Stopniowo dodać stopione masło i mąkę. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
    5. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu całkiem ostudzić i użyć do ulubionych ciast.

    Zobacz jak to zrobić!

    Biszkopt maślany genueński
    Biszkopt maślany genueński

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis