Frittata z makaronem

    Frittata z makaronem

    21polubień
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Makaron może zastąpić ziemniaki w omletach, paellach i frittatach. Przyrządź takie danie, gdy zostaną ci resztki makaronu z poprzedniego dnia. Frittata z delikatną szynką i mnóstwem warzyw świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cukinii. Danie jest proste, ale pożywne; podane z chlebem stworzy pyszny lunch.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 100 g makaronu campanelle (dzwonki) lub fusilli (świderki), albo 230 g ugotowanego makaronu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 2 zżbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 duża czerwona papryka, posiekana
    • 100 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 100 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 6 zielonych oliwek bez pestek
    • 6 dużych jajek
    • Sałatka z pomidorów i cukinii
    • 2 cukinie, starte na grubej tarce i odciśnięte
    • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone
    • 2 łyżki świeżej bazylii, porwanej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
    2. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić czosnek i cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodać czerwoną paprykę i smażyć około 5 minut, aż zmięknie.
    3. Mieszając, dodać szynkę, kukurydzę, oliwki i makaron. Wymieszać i wyrównać wszystkie składniki na patelni. Roztrzepać jajka z 3 łyżkami wody i przyprawami i wlać na patelnię.
    4. Podgrzewać na małym ogniu 8–10 minut, aż omlet będzie lekko ścięty. W tym czasie rozgrzać opiekacz. Przenieść całą patelnię do opiekacza i ustawić ją jak najwyżej, pod samą grzałką. Opiekać kilka minut, aż góra się przyrumieni.
    5. W tym czasie przygotować sałatkę. Pomidory i cukinię wymieszać z bazylią i sokiem cytrynowym, przyprawić do smaku. Uwaga – sok cytrynowy wysusza cukinię, usuwając z niej wodę, więc składniki sałatki należy mieszać bezpośrednio przed podaniem.
    6. Podawać frittatę pokrojoną w trójkąty, z sałatką i świeżym chlebem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B12, C * ✓ ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, niacyna, żelazo * ✓ E, miedź, potas, selen

    Zalety

    • Jajka często podaje się z dodatkami, które zawierają dużo tłuszczu – z grzankami z masłem, z bekonem, z kiełbasą. Połączenie ich z odpowiednio dobranymi warzywami to dobra metoda na to, by wykorzystać ich odżywcze właściwości w bardziej zdrowej diecie. Jajka dostarczają organizmowi dużo białka, zawierają także spore ilości witamin A, B2, B12, E oraz niacyny. * • Kukurydza zawiera dużo błonnika i witaminy A.

    Inne propozycje

    • Można przygotować frittatę w wersji wegetariańskiej, zastępując szynkę 90 g mrożonego groszku. Groszek wrzucić na patelnię w trakcie smażenia papryki, aby zdążył się rozgrzać, zanim doda się jajka. Można także zrezygnować z oliwek, a zamiast nich do roztrzepanych jajek dodać 1 łyżeczkę pasty curry. * • Bazylię można zastąpić świeżą kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 04 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis