Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

    Szybki obiad w najlepszym wydaniu - czyli makaron z pesto domowej roboty, ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych i z dodatkiem serka topionego.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g orzeszków pinii lub nerkowca
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 garście liści świeżej bazylii
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 100 g serka topionego (np. kremowego)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie (250 g) makaronu tagliatelle
    • 10 pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem.
    2. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe.
    3. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    4. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto.
    5. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis