Paneer - prosty przepis na indyjski przysmak

    Pracowniaserów

    Paneer - prosty przepis na indyjski przysmak

    Paneer - prosty przepis na indyjski przysmak

    (0)
    3godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki do jego przygotowania znajdziesz u siebie w kuchni. Wystarczy odrobina czasu, abyś mogła pochwalić się samodzielnie przygotowanym serem!

    Pracowniaserów Berlin, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 400 g sera

    • 2 litry świeżego tłustego mleka lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
    • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml wody
    • sól
    • przyprawy – opcjonalnie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. Podgrzej mleko do temperatury 82-85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
    2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.
    3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.
    4. Mieszaj dalej przez kolejne 2 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.
    5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.
    6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzep
    7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.
    8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik.
    9. Przełóż Paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.
    10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.
    11. Gotowe!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis