Muffiny buraczano-marchewkowe

    Muffinki z buraków i marchewki? Czemu nie! Te słodkie warzywa z dodatkiem sera, gałki muszkatołowej i cebuli tworzą pyszne babeczki, dobre na przekąskę o każdej porze dnia.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • 2 jajka
    • 150 ml mleka
    • 150 g mąki pszennej
    • 80 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 świezy burak, obrany i starty na tarce
    • 2 marchewki, obrane i starte na tarce
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 50 g startego żółtego sera
    • 50 g pokruszonego błękitnego sera (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • szczypta czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko wysmarować tłuszczem foremkę na muffiny.
    2. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem, mąką, oliwą, gałką i kurkumą. Dodać buraka, marchewkę i cebulę. Wymieszać. Dodać sery i doprawić do smaku. Nałożyć do przygotowanej foremki.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis