Muffinki z buraków i marchewki? Czemu nie! Te słodkie warzywa z dodatkiem sera, gałki muszkatołowej i cebuli tworzą pyszne babeczki, dobre na przekąskę o każdej porze dnia.
N
NouvelleCuisineBio
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość sztuk: 12 muffinek
2 jajka
150 ml mleka
150 g mąki pszennej
80 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 świezy burak, obrany i starty na tarce
2 marchewki, obrane i starte na tarce
1 mała cebula, drobno posiekana
50 g startego żółtego sera
50 g pokruszonego błękitnego sera (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko wysmarować tłuszczem foremkę na muffiny.
W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem, mąką, oliwą, gałką i kurkumą. Dodać buraka, marchewkę i cebulę. Wymieszać. Dodać sery i doprawić do smaku. Nałożyć do przygotowanej foremki.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.