Fiński ser pieczony Leipäjuusto

    Pracowniaserów

    Fiński ser pieczony Leipäjuusto

    Zdjęcie do przepisu: Fiński ser pieczony Leipäjuusto
    6

    Fiński ser pieczony Leipäjuusto

    (0)
    3godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Leipäjuusto jest to tradycyjny fiński ser pieczony, wytwarzany z mleka krowiego lub reniferowego. Inaczej nazywany jest serem chlebowym. Jego charakterystyczną cechą jest to, że podczas jedzenia wydaje z siebie skrzypiący dźwięk. Fiński ser pieczony często serwowany jest w ramach śniadania z dżemem z maliny moroszki, morelowym lub żurawinowym. Podawany jest również jako dodatek do gorącej kawy.

    Pracowniaserów Berlin, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 400 g sera

    • 8 g mąki kukurydzianej
    • 6 g soli
    • 24 g cukru
    • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (nie UHT!)
    • 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
    • 6-8 kropli podpuszczki lub zgodnie z zaleceniami producenta
    • 50 ml niechlorowanej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.45min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Wymieszaj razem mąkę kukurydzianą, sól i cukier.
    2. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
    3. Dodaj do mleka suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
    4. Cały czas mieszając podgrzewaj mleko do temperatury 38-43°C. Uważaj, aby się nie przypaliło.
    5. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
    6. Odstaw na 30-40 min. Po tym czasie sprawdź złom (patrz rada poniżej) - skrzep ma być twardy, jak na zdjęciu. Jeżeli skrzep nie ma jeszcze właściwej konsystencji, odstaw go na kolejne 5 min.
    7. Potnij skrzep na 1,5-2 cm sześciany. Pozostaw na kolejne 30 min. W tym czasie skrzep osiądzie na dnie garnka.
    8. Przełóż skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 20 min.
    9. Po tym czasie przełóż skrzep do blachy lub naczynia żaroodpornego. Odstaw na kolejne 10-15 min.
    10. Jeżeli na powierzchni skrzepu pojawi się serwatka odlej ją za pomocą łyżki lub chochli.
    11. Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C z włączoną górną grzałką / grillem. Ustaw ruszt powyżej połowy piekarnika, jednak nie pod samą grzałką. Musisz widzieć ser, aby kontrolować jego wygląd.
    12. Włóż ser do piekarnika. Zapiekaj przez 30-35 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
    13. Jeżeli podczas opiekania na powierzchni zacznie pojawiać się serwatka, wyjmij ser i odlej ją za pomocą łyżki.
    14. Kiedy ser się zbrązowi wyjmij go i obróć na drugą stronę. Wykorzystaj w tym celu talerz. Umieść go na górze blachy / naczynia żaroodpornego i szybki ruchem obróć blachę / naczynie, tak aby ser znalazł się na talerzu. Następnie zsuń ser z powrotem do blachy / naczynia. Uważaj, aby się nie poparzyć!
    15. Włóż ser do piekarnika i opiekaj kolejne 10-15 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
    16. Wyjmij ser z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
    17. Gotowe!

    Rada:

    Kiedy ser zacznie się przypiekać staraj się nie spuszczać go z oczu. Bardzo szybko się przypala.

    Sprawdzanie złomu i skrzepu:

    Wkładamy do skrzepu czysty palec (lub termometr) pod kątem 45° i unosimy ku górze, tak aby załamać powierzchnię i sprawdzamy skrzep:
    miękki skrzep: załamuje się strzępiasto, wydziela mętną serwatkę, na palcu pozostają resztki skrzepu
    skrzep niezbyt twardy: łamie się równo, czysto, wydziela klarowną serwatkę
    twardy skrzep: stawia opór w łamaniu, ma zbitą strukturę, wydziela klarowną serwatkę

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis