Domowy jogurt naturalny

    Domowy jogurt naturalny

    (0)
    1polubienie
    6godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów. Poza tym możesz go w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu.

    Pracowniaserów Berlin, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 150 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii bez konserwantów
    • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (nie UHT)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.15min. 

    1. Wyjmij jogurt naturalny z lodówki. Przed dodaniem go do mleka powinien mieć temperaturę pokojową.
    2. Podgrzej mleko do temperatury 40-45°C.
    3. Dodaj jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
    4. Przelej mleko do termosu lub przenieś do ciepłego miejsca. Przykryj „kocem”, aby mleko nie traciło temperatury. Możesz również użyć jogurtownicy.
    5. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 6-8 godzin.
    6. Po tym czasie przenieś jogurt do lodówki. Możesz rozlać w mniejsze, wygodniejsze słoiczki.
    7. Gotowe!

    Rada:

    1. Bakterie zawarte w jogurcie są bakteriami termofilnymi.
    2. Jeżeli jogurt nie jest wystarczająco gęsty:
    - zbyt słaby starter. Spróbuj z innym jogurtem lub dodaj go więcej
    - jogurt nie posiada żywych kultur bakterii
    - zbyt gorące mleko podczas dodawania jogurtu
    - zbyt niska temperatura na etapie tężenia
    3. Mleko w proszku ma za zadanie zagęścić jogurt. W naszym przepisie na domowy jogurt naturalny pomijamy ten składnik

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis