Ser Roule - prosty i efektowny

    2 godz. 35 min

    Ser Roule to francuski serek twarogowy o kremowej strukturze. Po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji w latach 80. Ma postać rolady serowej nadziewanej najczęściej ziołami i czosnkiem lub żurawiną. Można dodać do niego również nadzienia swojego pomysłu.

    Pracowniaserów

    Berlin, Niemcy
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 400 g

    • 3 g kwasku cytrynowego
    • 0,5 g chlorku wapnia - można pominąć
    • 2 l mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • mieszanka ziół i przypraw wg upodobań
    • Nadzienie
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 3 łyżeczki posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek)
    • 3 łyżeczki sosu Sambal Ölek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Rozpuść kwasek cytrynowy w 30 ml wody.
    2. Rozpuść chlorek wapnia w 30 ml wody. Dodaj do mleka i dokładnie wymieszać - można pominąć. Chlorek wapnia ma za zadanie zwiększyć wydajność mleka pasteryzowanego.
    3. Podgrzej mleko do temperatury 82°C, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
    4. Wyłącz źródło ciepła i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund.
    5. Odstaw na 15 minut. Jeżeli po tym czasie nie wytrącił się skrzep, dodaj kolejne 2 g kwasku rozpuszczonego w 20 ml wody i poczekaj kolejne 15 minut.
    6. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj czosnek, posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Dodaj Sambal Ölek i dokładnie wymieszaj.
    7. Wyłóż cedzak chustą serowarską lub gazą i przelej do niego skrzep. Pozostaw na 30 minut do ocieknięcia.
    8. Dodaj do skrzepu sól i dokładnie wymieszaj.
    9. Zawiń rogi chusty i dociśnij lekko skrzep, żeby pozbyć się jak najwięcej serwatki.
    10. Chustę ze skrzepem połóż na deskę do krojenia. Rozprowadź dłońmi skrzep w taki sposób, żeby uzyskać prostokąt o grubości około 1 cm.
    11. Nakryj skrzep drugą chustą serowarską lub gazą, połóż na wierzchu drugą deskę do krojenia i umieść na niej ciężar 2 kg. Pozostaw na 10 minut. Ma to za zadanie nadanie skrzepowi odpowiedniego kształtu, bardziej niż odciśnięcie serwatki.
    12. Zdejmij ze skrzepu deskę z obciążeniem. Pozostaw sprasowany skrzep na chuście.
    13. Rozprowadź połowę nadzienia na powierzchni skrzepu.
    14. Używając chusty zacznij zawijać roladę zaczynając od dalszej krawędzi. Rób to powoli tak, żeby ser się nie rozpadł.
    15. Po zwinięciu sera nadaj mu dłońmi ostatecznego kształtu.
    16. Możesz użyć reszty nadzienia, aby posmarować wierzch rolady.
    17. Wstaw do lodówki, do momentu, aż ser się całkowicie schłodzi. W tym czasie ser zmieni konsystencję na dość zwartą.
    18. Gotowe!

    Rada:

    Jako nadzienia możesz użyć dowolnej mieszanki ziół. Możesz również użyć żurawiny lub pesto.

    Przy zawijaniu można przełożyć skrzep z chusty na folię spożywczą. Pozwoli to uzyskać gładszą powierzchnię sera.

    Przydatna również jest mata do robienia sushi.

    Pamiętaj, żeby deski do krojenia wyparzyć i przetrzeć octem przed użyciem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pracownia Serów

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)