Doskonała pulled pork z wolnowaru

    (2138)
    5 godz. 15 min

    Amerykańska szarpana wieprzowina to mięso, które trzeba w życiu koniecznie spróbować. Ten przepis na pulled pork jest najlepszym, jaki próbowałam i polecam go z całego serca. Dzięki długiemu gotowaniu w wolnowarze wieprzowina dobrze przechodzi smakami marynaty i jest rzeczywiście niebiańsko miękka. Najlepiej serwować pulled pork w podpieczonej bułce z masłem.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 1 łopatka wieprzowa (ok 1,8 kg)
    • 230 ml sosu barbeque
    • 120 ml octu jabłkowego
    • 120 ml bulionu drobiowego
    • 50 g jasnobrązowego cukru
    • 1 łyżka żółtej musztardy (najlepiej amerykańskiej)
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • 1 łyżka chili w proszku
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, zgniecione w prasce
    • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
    • 8 bułek do burgerów
    • 2 łyżki masła (lub więcej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Na dno wolnowaru wlać olej. Ułożyć na nim wieprzowinę i wlać sos barbeque, ocet jabłkowy i bulion. Dodać cukier, musztardę, sos Worcestershire, chili, cebulę, czosnek i tymianek.
    2. Przykryć wolnowar i gotować przez 5-6 godzin w wysokiej temperaturze (ustawienie "High"). Mięso ma się dać łatwo rozdzielać widelcem.
    3. Wyjąć mięso z wolnowaru i porozdzielać mięso za pomocą dwóch widelców na małe kawałeczki. Porozdzielane mięso włożyć z powrotem do wolnowaru i dobrze wymieszać.
    4. Bułki poprzekrawać na pół i posmarować masłem. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i podsmażyć bułki, przekrojoną (posmarowaną masłem) stroną do dołu. Kiedy się przyrumienią, zdjąć z patelni i nałożyć na nie mięso.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2138)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis