Fool z letnich owoców

    Fool z letnich owoców

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybki do zrobienia deser, który można przyrządzić z niemal każdego letniego owocu. Używaną jako dodatek do większości deserów wysokotłuszczową bitą śmietanę zastąpimy mieszaniną niskotłuszczowego jogurtu i bitej śmietany. Choć deser zawiera niewiele tłuszczu, jest bogaty i kremowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mieszanki miękkich owoców: malin, jeżyn, jagód lub porzeczek
    • 55 g cukru
    • 150 ml śmietany kremówki
    • starta skórka z ½ pomarańczy
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • paski skórki z pomarańczy, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Odłożyć około 55 g mieszanki owoców do dekoracji. Wrzucić resztę owoców do rondla z 2 łyżkami wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Dodać cukier i zamieszać.
    2. Zdjąć z ognia i poczekać, aż lekko ostygnie. Przelać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na purée. Przecisnąć masę przez sitko, żeby usunąć pestki. Można też przecisnąć owoce przez sitko, aby zrobić purée. Odstawić, żeby całkiem ostygło.
    3. Ubić śmietanę razem ze skórką pomarańczy, aż będzie gęsta. Dodać jogurt i lekko ubić całość. Wlać masę owocową i zamieszać.
    4. Przełożyć do miseczek. Dobrze zmrozić przed podaniem. Udekorować resztą owoców i skórką pomarańczy.

    Inne propozycje

    • Fool agrestowy przygotujemy z 450 g agrestu (nie zostawiamy go do dekoracji) i 115 g cukru. Gotować agrest 15 minut, lub aż będzie miękki. To przepis na 6 osób. * • Fool truskawkowy. Pokroić na plasterki 225 g dojrzałych truskawek, oprócz 4 odłożonych do dekoracji, posypać plasterki cukrem. Zostawić na 30 minut, aż owoce puszczą sok, następnie zmiksować. Dodać do śmietany i jogurtu. Podawać deser udekorowany truskawkami w ćwiartkach lub plasterkach. * • Fool z guawy. Posiekać grubo 225 g dojrzałych guaw, zostawiając skórki. Zmiksować w robocie kuchennym lub blenderze z 45 g cukru. Przecisnąć przez sitko, spróbować purée i dodać cukru, jeśli masa jest nie dość słodka. Dodać do jogurtu i śmietany razem z łyżką likieru z pomarańczy. Guawa to świetne źródło witaminy C.

    Zalety

    • Jogurt to dobre źródło wapnia. Przez całe życie, a szczególnie w okresie dojrzewania i ciąży, kobiety powinny spożywać dużo wapnia, żeby mieć zdrowe kości i w późniejszym wieku nie chorować na osteoporozę. * • Wszystkie owoce użyte do przyrządzenia tego deseru zawierają witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina ta w środowisku kwaśnym rozkłada się wolniej, więc naturalna kwasowość owoców pomaga ograniczyć jej niszczenie w czasie gotowania. Żeby wzmocnić ten efekt, dodajemy cukier dopiero po zakończeniu gotowania.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B2, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis