Pierogi ruskie

    Pierogi ruskie

    19polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 46 osób

    Ten przepis dostałam od mojej babci. Jeden z moich przyjaciół z Polski powiedział mi, że moje pierogi były lepsze niż jego mamy!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 12 ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
    • 3 jajka
    • 3 łyżki serka śmietankowego, podzielonego na pół
    • 3 łyżeczki mleka, podzielonego na pół
    • 250 g ( 2 szkl.) mąki, podzielonej na pół
    • 560 g twarogu
    • sól do smaku
    • 30 g (2 łyżki) masła
    • 1 l oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale nie rozpadające, przez około 15 minut. Odsączyć i ostudzić.
    2. W międzyczasie przygotować ciasto łącząc 1 jajko, 1 łyżkę sera śmietankowego, 1 łyżeczkę mleka i 1/2 szklanki mąki. Gdy wrobimy całą mąkę, należy dodać kolejne 1/2 szklanki mąki, 1 łyżkę sera śmietankowego i 1 łyżeczkę mleka. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, dodać 1 jajko, 1 łyżkę sera i kolejne 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Na koniec dodać pozostałe jajka, 1 łyżeczkę mleka i 1/2 szklanki mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę więcej mleka, jeśli zbyt mokre, dodać trochę więcej mąki.
    3. Na powierzchni dobrze posypanej mąką, rozwałkować 1/4 ciasta na 1/2 cm grubości. Szklanką lub foremką, wykroić z ciasta kółka. Posypać mąką po obu stronach wykrojonego ciasta i położyć obok siebie na papierze do pieczenia. Powtórzyć proces wykorzystując pozostałe ciasto.
    4. Ugnieść ziemniaki z białym serem, solą i masłem. Nałożyć pełną łyżkę farszu nieco poniżej centrum wykrojonego ciasta. Złożyć brzegi ciasta i docisnąć palcami. Użyć tyle farszu, żeby trzeba było rozciągnąć nad nim ciasto, ale nie za dużo, żeby nie wychodziło po bokach.
    5. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucać pierogi, po kilka na raz. Gotować przez 1 do 2 minut, lub dopóki nie wypłyną na górę. Odsączyć.
    6. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnio-dużym ogniu. Smażyć ugotowane pierogi na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Podawać z podsmażoną cebulką.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    EdouardSiwak
    autor:
    2

    Czy nielepie bybylo po prostu podac wagę ziemniaków . Jest powszechnie wiadomo "poza Tobą" ,że wielkości ziemniaków są bardzo zróżnicowane, Bardzo Cię proszę nie dodawaj więcej takich przepis,lub jeżeli musisz to rób to dobrze ,Z poważaniem edouqrd - 24 maj 2015

    MałgorzataNazarczuk
    1

    - 27 sty 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    @AdamŁukaszMichalewski - serek śmietankowy to np. Philadelphia - 19 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis