Szpinak z czosnkiem

    (163)

    Prosty przepis na szpinak - po prostu smaży się go na patelni z czosnkiem, na maśle i oleju rzepakowym. Młody, świeży szpinak to dobry dodatek do obiadu, ale można go też użyć do tart, faszerowania pierożków i do uzupełnienia innych potraw.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki oleju rzepakowego
    • 55 g niesolonego masła
    • 550 g młodego szpinaku w liściach
    • 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem, aż zacznie bulgotać (dzięki temu woda zawarta w maśle odparuje).
    2. Dodać czosnek i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
    3. Gdy czosnek zacznie się przyrumieniać, dodać szpinak i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Liście mają zmięknąć, ściemnieć i zmniejszyć się do 1/4 swojego pierwotnego rozmiaru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (163)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis