Zupa pomidorowa z ciecierzycą

    (1)

    Nie jest to typowa zupa pomidorowa, ale raczej zupa we włoskim stylu. Jest ekspresowa, bo dodaje się do niej składniki z puszki. Polecam na szybki obiad w środku tygodnia.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 łodyżki świeżego rozmarynu
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 2 puszki (400 g) ciecierzycy
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 85 g drobnego makaronu, np. orzo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać rozmaryn i pomidory i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
    2. Odcedzić jedną puszkę ciecierzycy i opłukać na durszlaku. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować, dolewając trochę bulionu, aby się łatwiej miksowała.
    3. Odcedzić drugą puszkę ciecierzycy i opłukać ją. Dodać do zupy razem ze zmiksowaną ciecierzycą. Dodać pozostały bulion i doprawić zupę do smaku.
    4. Ugotować makaron i odcedzić, a następnie dodać do zupy. Wyjąć z zupy rozmaryn. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis