Cytrynowy łosoś z ziemniaczkami

    (1)

    Dietetyczny obiad: łosoś gotowany na parze w garnku wypełnionym aromatami pomarańczy, cytryny i mięty, podawany z młodymi ziemniaczkami z wody i szparagami.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 młodych ziemniaczków, oskrobanych i przekrojonych na pół
    • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 4 filety z łososia (bez skóry)
    • 1 mała butelka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 duży pęczek świeżej mięty, posiekany
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 12 szparagów lub różyczek brokuła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie ok. 10-15 minut, aż będą miękkie.
    2. Na dnie garnka o grubym dnie ułożyć plasterki cytryny, a na nich połowę imbiru i połowę czosnku. Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na imbirze i czosnku.
    3. Wlać tyle soku z pomarańczy, aby przykrył jedynie plasterki cytryny. Na łososiu ułożyć połowę mięty, resztę czosnku i imbiru. Na tym ułożyć szparagi (lub brokuły). Przykryć garnek i gotować, aż łosoś nie będzie już różowy w środku, a jego mięso da się oddzielać widelcem.
    4. Przygotować sos: wlać do miseczki 5 łyżek z soków, które pozostały w garnku po gotowaniu łososia, dodać 2 łyżki oliwy i resztę mięty. Wymieszać.
    5. Układać łososia na talerzach, dodać szparagi i ziemniaki, a na koniec polać łososia sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis