Pascha z przedwojennej receptury

    (6)
    12 godz. 45 min

    Przepis na tę paschę mam od babci, która miała go jeszcze sprzed wojny. Jest to więc tradycyjny przepis na taką paschę, którą się robiło w Rosji - z dobrego twarogu, ze śmietaną i z jajkami - wszystkiego, co było w gospodarstwie najlepsze.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 пасха 10 см

    • 500 g twarogu
    • 2 jajka
    • 100 g masła
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 100 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • kandyzowane owoce, rodzynki, posiekane orzechy, skórka cytrynowa i inne ulubione bakalie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.45min. 

    1. Ser zmielić dwukrotnie lub przetrzeć przez sito. W misce zmiksować masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać ser i porządnie wymieszać. (To wszystko można zrobić też w malakserze.)
    2. Przelać masę do garnka i podgrzewać, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa zacznie dochodzić do wrzenia. Gdy na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki powietrza - natychmiast zdjąć ją z ognia.
    3. Teraz można do niej wmieszać cukier waniliowy i ulubione bakalie.
    4. Przelać masę do specjalnego naczynia do paschy lub do sitka wyłożonego gazą lub tetrą i umieszczonego nad miską. Zawinąć rogi gazy tak, aby przykryły masę od góry. Przykryć talerzykiem i obciążyć, aby płyn był lekko odciskany.
    5. Odstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Rano udekorować według upodobania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis